8 Mart Yaşasın Dünya Emekçi Kadınlar Günü!
Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?
Bu özel günün anlamı büyük. Tarih olarak bu günün seçiminde ise bazı önemli isimler var. 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını öneren isimler Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg’dur.Tarihte barındırdığı talihsiz olaylar nedeniyle Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde anma törenleri düzenlenerek geçirilir.
Kadın hakları hareketinin odak noktası olan Dünya kadınlar günü tarihi 1800’lü yıllara dayanıyor. Kadınların mücadele ateşini ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 bin dokuma işçisi kadın yakmıştır. 40 bin kadın işçi, ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında greve başladı. Amaçları sadece daha iyi çalışma koşullarıydı. Bir tekstil fabrikasında başlatılan grevde çıkan yangında 129 kadın can verdi. Polisin fabrikayı kilitlediği ve birçok ölümle sonuçlanan bu talihsiz olayın tarihi 8 Mart 1857’ydi. Bu ölümler dünya kadınlarının seslerini duyurabilmesi için bir dönüm noktası olmuştur. Bu tarihin üzerinden geçen 53 yıldan sonra 1910 yılında Danimarka’da toplanan İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar konferansında gelen bir teklifle 8 Mart’ın Dünya kadınlar günü olarak kabul edilmesine karar verildi. Böylece 8 Mart’ın Dünya kadınlar günü olarak kutlanması 54 yıl sonra gerçekleşti.
Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü
Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. ABD’nin New York eyaletinde yaşanan yangın felaketinde 120 kadın işçinin hayatını kaybetmesinin ardından ABD, Almanya, Danimarka gibi ülkeler bugünün kadınlara özel bir gün olarak anılmasına karar verdi. Birleşmiş Milletler de ülkelerin kararlarına tepkisiz kalmayarak 1977 yılında yaptığı oylamadan sonra 8 Mart’ı dünya kadınlarına armağan etti. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programına destek veren Türkiye’de de 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. Günümüzde ise Dünya kadınlar günü bazı ülkelerde resmî tatildir, bazı ülkelerde ise çoğunlukla görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı ve onun naif doğasını kutlayan ve vurgulayan bir gündür.